неділю, 7 грудня 2014 р.

«І засяє дивовижне українське слово»


(до 245-річчя від дня народження Івана Петровича Котляревського)

Іван Петрович перший проклав глибоку борозну на цілині нової української національної культури. Його справу продовжило вже значно ширше коло її творців. Те, що зробив автор “Енеїди”, “Наталки Полтавки”, житиме у віках. Художність, простота, правдивість, щира мова до народу роблять його твори безсмертними, слава Котляревського справді нині “сонцем засіяла”.
Минуло 245 років від дня народження Івана Петровича Котляревського. Велика відстань відділяє нас від часу життя непересічного майстра, але інтерес до його творчості не згасає. Письменник посів гідне місце в українській і навіть світовій літературі як автор визначних творів, що не можуть не привертати увагу своєї самобутністю, оригінальністю, талановитістю й, як ні дивно – сучасністю.
Його твори завжди звучать актуально, хоч перше видання «Енеїди» вийшло понад 200 років тому. Боротьба проти старого та утвердження нових форм життя, складність і багатогранність людських взаємин завжди хвилює, знаходить співзвучні тони в душах людей в будь-який час. Саме реалістичним описом життя, втіленим у хвилюючи образи, і приваблюють твори Котляревського.
Іван Петрович – перший класик нової української літератури. Діяльність його припадає на час інтенсивного формування української нації, розвитку тих елементів, що її визначають. Зокрема, активно відбувалось творення української культури. Письменник спрямував українську літературу на шляхи, якими йшло письменництво цивілізованих народів.